Produkty
Med
Donášaný nektár včely počas zbierania a uskladňovania spracúvajú a enzýmovým štiepením v žalúdku menia na med, pričom ho obohacujú niektorými látkami zo svojho organizmu. Medom sa včely kŕmia a prebytok ukladajú do zásob (do medníka). Med v medníku zreje, odparuje sa z neho prebytočná voda a dostáva konzistenciu, ktorá sa od dobrého medu požaduje. Zrelý med nesmie obsahovať viac ako 21% vody. Väčšinu práce, pri odparovaní vody, ale robia včely sami. Trepotaním krídel vyháňajú z úľa veľké množstvá molekúl vody premenenej na paru. Len čo med dozrie, včely zapečatia bunky voskovým viečkom. Vtedy je med vhodný na vytáčanie. Med na vytáčanie je zrelý, ak včely zaviečkujú dve tretiny plástu. Plodové plásty so zásobami medu sa nesmú vytáčať. Poslúžia včelstvu ako zásoby v slabom znáškovom období. Pred vytáčaním treba med v plástoch odviečkovať. Med sa z plástov v súčasnosti vyberá len vytáčaním v medomete, kde sa uplatňuje sa efekt odstredivého zrýchlenia. Hmotnosť 1 litra medu je približne 1,4 kg.
Propolis
je látka na báze živice, ktorú získavajú včely z púčikov stromov alebo iných rastlinných zdrojov. Používa sa na vyplnenie nežiaducich otvorov v úli, predovšetkým menších, väčšie sa vypĺňajú voskom. Po úprave je širokospektrálne antibiotikum.
Včelia materská kašička
Včelia materská kašička je sekrét zo žliaz včiel – robotníc , ktorá je určená na výživu lariev a zabezpečuje ich rýchly rast a rozvoj. Je to zvláštna látka smotanového vzhľadu a konzistencii. Materská kašička obsahuje nenahraditeľné kyseliny
Včelí jed
Včelí jed je sekrét jedovej žľazy samíc včely medonosnej. Jed vytvára aj včelia matka, ale používá ho len pri súboji s inou matkou. Má protizápalové účinky a používa sa pri liečbe artritíd, pri liečbe roztrúsenej sklerózy, epilepsie, chronickej bolesti. Žuvanie včelieho vosku má viacero priaznivých účinkov, napr. aktivizuje tvorbu slín a žalúdočných štiav, mechanicky čistí zuby od zubného kameňa a nikotínového povlaku u fajčiarov.[1] Včelí vosk, ako je známe, je veľmi aromatický, skoro bez chuti a úplne neškodný. Včely netrba dráždiť. Slovami Tatiany Čermákovej z Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku :„ netreba používať ťažké parfumy, dezodoranty a inú aromatizovanú kozmetiku. V blízkosti včiel sa neodporúča prudko gestikulovať, správajte sa pokojne, aj včely zostanú pokojné a nezaútočia svojimi žihadlami.“ (Sedlák, 2011).
Včelí vosk
Včelí vosk je produktom tráviaceho procesu včely medonosnej. Vzniká činnosťou voskových žliaz, ktoré má robotnica vyvinuté párovo na 3. - 6. krúžku sternitu bruška svojho tela. Sternity vytvárajú voskové zrkadielka s mikroskopickými otvormi, cez ktoré preniká žľazový sekrét, na vzduchu tuhnúci na bezfarebné voskové šupinky. Tie si pomocou končatín prisúvajú k hryzadlám a formujú do tvaru buniek včelieho diela.ie si pomocou končatín prisúvajú k hryzadlám a formujú do tvaru buniek včelieho diela. Na 1 kg vosku pripadá približne 1,5 milióna takýchto šupiniek. Najvyššiu aktivitu v produkcii vosku včely vyvíjajú medzi 12. a 18. dňom svojho života, v období keď sú označované ako staviteľky.
Materská kašička
Materská kašička je sekrét prevažne hltanových žliaz včiel - dojčičiek, cca. 6 - 14 dní starých. Včely ňou kŕmia všetok nezaviečkovaný plod v prvom období larválneho vývoja a larvy matky po celú dobu vývoja. Získavanie a manipulácia:Najviac materskej kašičky sa nachádza v matečníkoch s 3 až 4 dňovými larvami. Odtiaľ ju lopatkou alebo odsávačom vyberáme a odkladáme do nádob z tmavého skla.Fyzikálne vlastnosti:Konzistencia: opaleskujúca smotanová až želatínová.
Farba: biela až nažltlá.
Aróma: slabo korenistá.
pH: 4,0 - 4,8.
Chuť: slabo kyslá.Chemické zloženie:voda: 50 - 70%
bielkoviny: 10 - 20%
tuky: 3 - 10%
cukry: 10 - 20%
ďalšie: minerálne látky, vitamíny, hormóny, puríny a pyrimidíny, aminokyseliny.Kontrola kvality:Sledujú sa kvantitatívne pomery tukov, cukrov a bielkovín, obsah vody, pH a pod. Na lyofilyzovanú materskú kašičku je v platnosti PN 14-129-70.
Zdroje: https://www.medar.sk/medar/3-Produkty-vciel/11-MATERSKA-KASICKA
https://www.vcelarime.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=98
[1] Liečenie včelím produktom. [cit: 2012-09-04]. URL: <https://www.szs.edu.sk/projects/dpa2000/med.htm#jed>
Sedlák, J.: Ako žijú včely, tak žijú aj ľudia. In Sme. [online]. 17/9 2010. [cit: 2012-09-04].URL: < https://spravy.pravda.sk/ako-ziju-vcely-tak-ziju-aj-ludia-d38-/sk_domace.asp?c=A110916_145913_sk_domace_p58>